6 Ocak 2012 Cuma

Kaçkarlar - Kavron Gölleri

Kaçkarlar - Ağustos 2008

Güzelim Kaçkar dağlarının Kavron gölleri bölgesi. Göl kenarında çadırda geçen birkaç günün tek tatsız yanı aman vermeyen sivrisinekler. Kimine fazla iddialı gelebilecek bir Zen cümle okumuştum geçenlerde: “Sen fotoğrafı çekmeyeceksin, o seni çekecek”. Bir konuya yeterince zaman ayırmak, onun değişik hallerini gözlemlemek, onu tanımak istemek…bunları yapınca zaten bir süre sonra “işte şimdi” diyor insan ve fotoğraf kendiliğinden geliyor. İyi müzikte de öyle değil midir? Ona zaman ayırınca yavaş yavaş tadına varmaya başlıyoruz. Kaçkar’ların bu bölgesinde kaldığımız birkaç gün boyunca çok fotoğraf çektim ama ancak son akşam hem kafamda hem de vizörde her şey yerli yerine oturdu ve bence o coğrafyayı – dağıyla, uçurumuyla, gölüyle, bulutuyla, ışığıyla, gölgesiyle – anlatan bir kare ”kendini bana çektirdi” J

Bazı teknik detaylar:
6x4.5 orta format rangefinder makina. Kodak Tmax400 film. Banyo Ilford Perceptol. Negatif oldukça yumuşak kontrastta ama her yerinde yeterince detay var.

6x4.5 negatif

Baskı gayet kolay oldu. Sol alt köşeden sağ üst köşeye kadar uzanan birkaç test şeridi her bölgenin poz ihtiyacı hakkında fikir verdi. Neticede, baskıyı aşağıdaki plana göre yaptım.

Baskı Planı
24x30cm ebadında ve artık üretilmeyen Forte Polyarmtone karta 4.5 numara kontrast filtresiyle 25s’lik bir ana poz verdim. Bu pozun yarısı boyunca mavi taralı alanda basit bir maske (daha altta detaylar var) gezdirerek buradaki gölgenin bir nebze daha açık olmasını sağladım. Ardından göğe ve karenin sağına biraz daha ton vermek için ellerimle kırmızı çizgilerin üstüne ve sağına %20, yani 5’er saniye ek poz verdim. Baskıda asıl kritik olan şey ana poz ve kontrast. Bunlar öyle olmalı ki bulutlarda yumuşacık bir doku olsun, dağlarda akşam ışığının yumuşaklığı hissedilsin. Tabii bunlar hep yorum işi. Başkası bu negatif ile bambaşka bir havası olan bir fotoğraf çıkartabilir.
Kart banyosu için Tetenal Eukobrom kullandım. Polywarmtone gibi sıcak tonlar veren bir kartı Eukobrom gibi bir soğuk ton banyosunda geliştirmek çok sevdiğim bir ton paleti sağlıyor.


Bir bölgeyi maskelemenin değişik yöntemleri var. Parmaklar veya eller kullanılabilir, uygun büyüklükte bir karton kesilebilir. Artık o fotograf için hangi yöntem daha başarılı sonuç verecekse onu kullanmakta fayda var. Bu fotograf için bir telin ucunda her kırtasiyede bulunabilecek ve kolayca şekil verilebilen Blu-Tac kullandım. İstenen büyüklükte Blu-Tac kullanmak mümkün ama bir noktadan sonra artan ağırlığı tel taşıyamaz oluyor. Bu durumda uygun şekilde kesilmiş bir karton parçası (yani çöp olmuş fotograf kartı !) kullanmak daha kolay. Aşağıdaki fotografta gördüğünüz maskeyi ana pozun yarısı boyunca mavi taralı alanda gezdirdim...heyecan yapmadan, sakince, dengeli bir şekilde! 


Maskelemenin ana pozun yarısı boyunca olduğunu nasıl belirledim? Yeni başlayanlar için tek yol var: deneme-yanılma. Artan tecrübeyle beraber bu iş sezgiye, çoğu zaman da ilk denemede doğru sonuç veren sezgiye dönüşüyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder