|
Old Man of Storr, Isle of Skye, İskoçya |
Elliott Erwitt İskoçya'da
2002 senesinde ikinci el bir Hasselblad almıştım. İlk kez orta format deniyordum. Çok heyecanlıydım. Birkaç arkadaşla araba kiralayıp çıktığım İskoçya seyahatine sadece Hasselblad'ı getirmiştim. Geçenlerde yukarıdaki hoş videoyu izleyince o nefis yolculuğu ve pırıl pırıl İskoçya coğrafyasını tekrar hatırladım.
Fotograftaki oldukça meşhur kaya grubu İskoçya'nın kuzeybatısındaki Skye adasında yer alıyor.
***
Değerli dostlar, artık bu blogun son sayfalarına doğru yaklaşıyoruz. Gereksiz tekrarlara girmeden söyleyebileceğim şeyler iyice azaldı. Mutlaka hakkında yazmak istediğim en az bir mevzu daha var, ondan sonra da defteri kapatmak istiyorum. Ufaktan sinyalini vereyim de, damdan düşer gibi olmasın :)
Meraklısı için teknik birkaç not:
Hasselblad'da kullandığım film Ilford Delta 100 ama film banyosu için not almamışım. XTOL veya ID11 olduğunu sanıyorum.
İyi baskı bence hep nüanslarda saklı. "Olduğu kadar" anlayışını bir kenara bırakıp bu nüansların peşinden gitmek, bir seansta on farklı negatiften vasat baskılar yapmaya çalışmaktansa icabında tek bir negatifi iyice tanımaya çalışmak bana çok şey öğretti.
Bu fotografın "iyi" olabilmesi için bence kayalarda mutlaka yeterince detay ve kontrast olmalı. Yani karenin küçük bir bölgesindeki lokal yoğunluk ve detay çok önemli. Lakin kayalara göre uygun poz ve kontrastı bulduktan sonra tüm kareyi kapsayan bir baskı yapınca gökyüzü maalesef uçuyor.
|
Büyütmek için tıklayın |
Böyle durumlarda kutudaki kesik kartları kullanma yoluna gidiyorum. Mesela bunları gökyüzünü kaplayacak şekilde marjöre yerleştiriyorum ve gök için poz denemelerini bu şekilde yapıyorum. Aşağıda göğe ilave 1 stop verdiğim şeritler ve düz baskıyı yanyana koydum.
|
Büyütmek için tıklayın |
Sonra bu şeritleri basitçe ıslak baskının üstüne yerleştirerek gerçek etkiyi değerlendirebilirsiniz:
|
Büyütmek için tıklayın |
Bu yöntemin bir güzelliği gökyüzü (veya herhangi bir başka yer için) farklı farklı poz ve kontrasttaki şeritleri aynı düz baskının üstüne yerleştirme ve her birinin etksini ayrı ayrı değerlendirme imkanı vermesi.
Göğe bir tam stop ilave poz gözüme fazla geldi. Abartı dramatik bir gökten ziyade daha yumuşak bir izlenim peşindeydim. Göğe ilave pozu 3/4 stopa indirdim: ana poz 16s iken göğe hareketli bir karton yardımıyla 12s daha poz verdim. Biraz da sol ve sağ alt köşeleri toparladım. Aşağıda bu şekilde yaptığım iki baskıyı görebilirsiniz. İki fotograf için de geliştirme banyosu ev yapımı D72 formülüydü. Soldaki baskıyı ayrıca 1'e 9 sulandırılmış Kodak Rapid Selenium Toner'da 4 dakika kadar tonladım.
|
Büytümek için tıklayın |
Bu fotograflar bilgisayar ekranlarının ne kadar zor olduğunu bana bir kez daha gösterdi. Farklı ekranlarda hem ana fotografın gri tonları hem de renkli fotoların renk skalaları o kadar farklı görünüyor ki. Umarım selenyum tonerin farkı sizin ekranda belli oluyordur.