Ayvalık, 2013 |
Meraklısı için teknik meseleler:
Rolleiflex TLR makinada Kodak Tmax400 film kullandım. Evde ham kimyasallardan hazırladığım "Thornton's two-bath" olarak isim yapmış geliştirme banyosuyla filmi yıkadım.
Bu enteresan film banyosuyla ilgili bir yazıyı ileriye saklıyorum. Bugün bambaşka bir konudan, fiber kartı düzleme "sanatından" bahsedeceğim. Geçen sene şu yazıda bir yöntem anlatmıştım. O yöntemi 30x40cm ve üstü kartlar için kullanıyorum. Aşağıda ise daha küçük ebatlardaki kartları nasıl düzlediğimi göreceksiniz. Yine başka yerde duymadığım, okumadığım, kendi kendime uydurduğum bir yöntem bu ama mükemmel sonuç veriyor.
Bu düzleme işi için aslında sıcak pres makinaları var. Elimde ondan olsa kullanırdım. Ama benim elime şu cihaz geçti:
Aletin "normal/beklenen" çalıştırılma şekli şöyle: bir çek çekle yüzeyindeki suyu alınmış ıslak baskıyı aşağıdaki fotografta görülen parlak levhanın üstüne koyuyorsunuz (aynı fotograftaki kağıdı şimdilik yok sayın). Bezi üstüne gerdikten sonra fişi prize takıyorsunuz ve alet ısınmaya başlıyor. Bir süre sonra baskıyı çıkarttığınızda sadece kuru ve düz değil aynı zamanda parıl parıl parlayan bir fotograf çıkıyor. Fakat ben böyle aşırı parlak baskı yüzeyini sevmiyorum; kartın kendi kendine kuruduğu zamanki yarı parlak yüzeyini tercih ediyorum.
Birkaç deneyden sonra alternatif bir yöntem buldum. Baskıyı her zamanki gibi kendi halinde bırakarak kurutuyorum. Sonra en az bir gün boyunca kuru baskıyı ağır kitapların arasına koyup nispeten düz bir hal almasını sağlıyorum (yukarıdaki fotodaki baskı gibi).
Cihazın parlak levhasının üstüne mutfaklarda kullanılan bir yağlı kağıt koyuyorum, baskıyı da bunun üstüne yerleştiriyorum, böylece parlak levhanın kart yüzeyiyle doğrudan temasını kesiyorum.
Bezi de kartın üstüne gerdikten sonra fişi prize takıp cihazı ısıtmaya başlıyorum. 5-10 dakika bu şekilde fotograf ısınıyor. Süre dolduktan sonra bezi açıyorum ve sıcak baskıyı hemen ağır bir kitabın sayfaları arasına yerleştiriyorum, üstüne başka ağırlıklar yığıyorum. En az bir gün bu şekilde ağırlık altında beklettikten sonra baskıyı çıkarttığınızda dümdüz olduğunu, uzun vadede de inatla düz kaldığını göreceksiniz.
Burada anlattığım yöntemle düzlenmiş ve kenarları giyotinle düzgün kesilmiş Ilford MG IV kart. Kart banyosu SPUR Straight Black. |
Omar Bey tekrar merhaba, analog macerasına giriş yapmam ve sonrasında ilk film banyomun üzerinden aylar geçti, ben halen bu süreçte mutlu mesut bir yolda ilerliyorum (maalesef baskı henüz yapamadım). Farklı filmler ve kimyasallar deniyorum, en temiz negatife ulaşmaya çalışıyorum.Ben de sizin gibi öğrendiklerimi öğretmeye çalışıyorum. Bu konuda Kutay Kösem ile bir film banyosu videosu hazırladık. Elimden geldiğince konuyu detaylandırmaya ve profesyonel yaşamda öğretmen olmam sebebiyle izleyicilerin aklına gelebilecek her soruyu tahmin ederek anlatım yapmaya özen gösterdim. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=XOaiTxtm21o Bu da son yaptığım film banyosundan http://www.flickr.com/photos/67283325@N06/9415941801/ Bir de Ankara'daki Gezi Direnişlerinin ilk gününde Ethem Sarısülük'ü tesadüfen çektiğim fotoğraflarım var-aslında sizin gibi özenli bir sanatçıya Ethem fotoğraflarını yaptırıp ailesine hediye etmeyi isterdim. http://www.odatv.com/n.php?n=ethem-sarisulukun-son-fotograflari-0908131200 Bunları size yazmamdaki amaç aslında yüzyüze tanışamamış olsak da siz ve sizin gibi fotoğraf gönüllüsü sanatçıların emeklerinin benim gibi insanlara ulaştığını göstermek ve size bir selam vermekti. Saygı ve sevgilerimle, Ahmet Yeşil...
YanıtlaSilÜstad yine gayet güzel fikirlerle dağarcığımızı zenginleştirmişsin. Ben halen RC kağıda baskı yapıyorum fiber tabanlı kağıda baskı yapmayı çok isterdim ancak bu kurutma meselesi gözümü korkutuyor. Alternatif bir yöntem olarak cam üzerine su geçirmez bantlarla kurutulduğunu duydum ancak ne kadar iyi bir yöntem bilmiyorum. Aklımda ütü gibi pek enteresan olmayan fikirler de oluşmuyor değil :) Bilmiyorum belki de denemek gerekiyor. Selamlar sevgiler.
YanıtlaSilTeşekkürler Koray. Uzun süre önce ütüyü denemiştim ve hiç iyi olmamıştı. Belki de ben beceremedim. En kötü ihtimalle ağır kitapların arasına koyup birkaç hafta orada unutuyorsun. Yani öyle gözü korkutacak bir mesele olmamalı. RC kartın rahatlığı başka tabii. Selamlar.
YanıtlaSilÜstad tekrar merhaba. Bu bahsettiğin cihazdan bir tane edindim ebayden. Gayet de güzel durumda. Ancak ne yaptıysam senin göstermiş olduğun düzlüğe ulaşamadım. Baskıyı çıkarıyorum gayet güzel ancak bir gün sonra tekrar kıvrılmaya başlıyor. Neyi eksik yaptığımı da bulamadım. Denemeye devam edeceğim. Görüşmek dileğiyle. Selamlar sevgiler.
YanıtlaSilMerhaba. Şaşırdım valla, çünkü bende de baskı bir daha kıvrılmıyor :)
SilYazıda anlattığım gibi yaptığını varsayıyorum, yani makinadan yeni çıkmış sıcak baskıyı ağır bir kitabın arasında en az 24 saat beklettikten sonra çıkartıyorsun, değil mi?
Paylaşabileceğin fotograf falan var mı? Cep telefonuyla çekilmiş mesela. Baskının öncesi, sonrası vs? Belki oradan bir yorumda bulunabilirim.
İsviçre'den bir okuyucu yazdıydı, o da yazımı okuduktan sonra gitmiş aynı makinadan almış ve o da gayet düzgün baskılarından memnundu.
Selamlar
Merhaba üstad,
SilBen biraz meseleyi karıştırmışım. Pişirme kağıdı koymayıp baskıyı imaj yukarı gelecek şekilde koyuyorum ve bu sorunla karşılaşıyorum. Belki de imajın pişirme kağıdı koyduktan sonra alta gelmesi gerekiyordur yani senin burada özetlediğin gibi. Birde öyle deneyeceğim.
Selamlar sevgiler
Doğru, imaj kısmı alta bakacak.
Sil