Yer ve fotografçı bilinmiyor. 1940-45 arası. |
Her gün cep telefonlarıyla çekilen milyarlarca fotografın çok çok azının 75 yıl sonraya kalacak olması ne yaman bir çelişki. Kağıda bir baskı yapmayı bırakın, kaçımız o kareleri düzenli arşivliyor? Kaçımız dijital arşivini yedekliyor? Bir hard disk'in arızalanma ihtimaline karşı - ki bu çok yüksek bir ihtimal - kaç kişi düzenli olarak arşivini yeni ortamlara aktarıyor? Veya fotografları bir buluta yüklediysek, bugünkü şirketlerin kaçı 50 yıl sonra hala var olacak? Bir buluta yüklenen terabyte'ların başka bir buluta transferi ne kadar kolay olacak? Lafı uzatmayayım, dijital arşivleme büyük bela, çünkü sürekli bakım istiyor.
Dedem vefat ettiğinde ikinci cihan harbinden* kalan bir tomar siyah beyaz fotografı ve negatifi arşive kaldırdım. Geçen haftasonu bir akraba için arşivdeki bu fotografı bastıktan sonra bir önceki yazımdaki temaya çok benzediğini fark ettim; bu süreklilik hoşuma gittiği için de benim için çok özel bu fotografı paylaşayım dedim. Dedem savaşta 5 yıl boyunca Rusya cephesindeymiş. Dile kolay, gençlik çağında 5 uzun yıl! Muhtemelen Kafkasya'dan eve mektup yazarken bir arkadaşı bu kareyi çekmiş. Ve bir zarfın içinden çıkan bu negatiften ben 75 yıl sonra baskı yapıyorum. Bence müthiş. Bugün en güzel hatıralarını cep telefonlarına kaydedenlerin torunlarına hiçbir şey kalmayacak maalesef.
* Böyle demeyi seviyorum :)
Meraklısı için birkaç teknik detay:
6x9cm negatifle ilgili hiçbir bilgi yok. Film muhtemelen köşebaşındaki dükkanda yıkanmıştı.
Negatif biraz puslu fakat gelin görün ki sadece 10 dakikamı alan son derece kolay bir baskı oldu. Yakın zamanda elime geçen ve bir süre önce hakkında yazdığım Focomat 2c agrandizöre biraz da bu 6x9cm negatifleri basabileceğim için sevindim. Ondan önce ancak kontakt baskılar yapabiliyordum.
Bu baskıda yeni bir kart banyosu denedim. Ham kimyasallardan Ansco 130 formülünü hazırladım (merak eden web'de formülü bulabilir). Bu formülün bir iddiası çok uzun ömürlü olması. Mesela Dektol'ün ömrü 24 saat iken Ansco 130 için ömür biçemiyorlar, hep çalışıyor diyorlar. Göreceğiz bakalım. Yalnız bu sıcaklarda önce buharlaşarak uçup gidecek gibi.
Fiber tabanlı 24x30cm ebatlarındaki Ilford MGIV karta yaptığım baskı "Kal" banyosundan çıktıktan sonra:
Büyütmek için tıklayın |
Malesef Alzaymır olmuş bir toplumda yaşıyoruz. Anıların değeri ne zaman bilinecek bilmiyorum. Bir gün dedinin negatiflerine bakmayı çok isterim.
YanıtlaSilEline sağlık. Abi glycin nerden buldun?
YanıtlaSilKimetsan. Sayende :)
YanıtlaSil