17 Şubat 2013 Pazar

Kılıçlar - Kapadokya

Kapadokya
Göreme'den sabahın erken saatinde sırt çantam, erzağım, fotograf makinam ile yola çıkıp Göreme-Paşabağ arasında upuzun uzanan tepeden aşağı akan vadilerden birine girdim. Bir yerden sonra patika keçi yoluna dönüştü. Yükseldikçe uzaktaki Uçhisar görünmeye, peşisıra dizilen tüf tepeleriyle birbirinden ilginç ve her adımda değişen kompozisyonlar ortaya çıkmaya başladı.

Aylardan kış. Hava soğuk ve kapalı. Işık yumuşak. Ne muhteşem bir coğrafya!

Meraklısı için teknik bir muhabbet:
Orta format SLR makinada 80mm standart objektif, film olarak da Ilford Delta 100 kullandım. Film banyosu 1:1 sulandırılmış ID11.


Baskıda gökyüzünü biraz toparlamak gereğini duydum. 30x40cm ebatındaki Ilford MG Warmtone karta 27x27cm'lik baskı için ana pozu test şeritleriyle 33s olarak belirledim.

Baskı Planı
Ana poz sırasında yukarıdaki baskı planında sarı ile işaretli bölgede yuvarlak bir maskeyi ~4s boyunca gezdirdim (iki hafta önceki Nohut Pilav fotografındaki videoda olduğu gibi). Sonra kırmızı hattın üzerine ~4 saniye, sol ve sağdaki mavi hatların dışına yine ~4 saniye, son olarak da da yeşil hatların dışına doğru ~7s ilave poz verdim.

Bu ilave pozları bir video ile göstermek isterim. Daha önceki başka postalarımda sadece yukarıdaki gibi baskı planları göstermiştim; ve belki okuyucu bunlardan ne kast ettiğimi tam anlamamış olabilir düşüncesiyle bu videoyu paylaşıyorum.


Tık tık öten şey saniyeleri sayan metronom.

Baskı son yıkama sırasında:

Kart banyosu olarak ham kimyasallardan hazırladığım ID-78 warmtone formülünü kullandım. Kapadokya tüflerinin sıcak tonlarını warmtone kart üstüne warmtone banyo ile yakalayabileceğimi düşündüm. Bu banyo oldukça uzun ömürlü gibi duruyor. Örneğin Dektol'ün ömrü 24 saat iken ID-78'i iki haftasonu üst üste kullanabildiğimi fark ettim. ID-78 formülü şu şekilde:

~50 santigrat derecede 750ml su
Sodyum Sülfit > 50g
Hidrokinon > 12g
Fenidon > 0.5g
Sodyum Karbonat > 62g
Potasyum Bromür > 4.5g
1 litreye tamamlayacak kadar su.

Bu stok solüsyonu kullanım için 1:1 ile 1:3 arasında sulandırmak mümkün. Ben şimdilik sadece orta yolu,  1:2'yi denedim (yani bir birim ID-78 stok, 2 birim su).

Ham kimyasallardan çeşitli formülleri hazırlamak hem eğlenceli hem de hazır satılan kimyaya kıyasla çok ucuz (yaklaşık onda biri diye kabaca hesaplamıştım). Eğer karanlıkodada biraz tecrübeliyseniz denemenizi öneririm. En az gramın onda biri hassasiyete sahip bir terazi edindikten sonra gerisi kolay.

12g Hidrokinon
Sodyum Sülfit/Karbonat çok kolay bulunuyor. Sirkeci'de Balmumcular'da var mesela. Diğerlerinin çoğunu Ankara'da Kimetsan'dan temin etmek mümkün.


Bu haftalık da bu kadar. Like mı Dislike mı? :)

4 yorum:

  1. merhaba omar bey,
    çalışmalarınızı ilgi ile takip ediyorum,video ile anlatım benım için cok daha anlaşılır ve uygulanabilir olacak sanırım.
    bu hafta biraz bekledik sizi :)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler. Videonun faydalı olmasına sevindim.

    YanıtlaSil
  3. Omar Bey, sizi CanonTurk forumunda açtığımız "Analog Sohbetler" başlığında bir üyemizin hakkınızda yaptığı övgüler neticesinde tanıdım. Dijitalde geçen yıllar sonrası analogda yeni sayılırım. Geçen hafta ilk film banyomu da yaptım. Harika bir tecrübe oldu benim için. Yazılarınızı merak ve hayranlıkla takip ediyorum. Bir gün tanışmak dileğiyle, saygılarla, Ahmet Yeşil.

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler Ahmet Bey. İlk film banyonuz hayırlı olsun. Islak filmi asmanın heyecanı hiç azalmıyor. Her zaman beklerim. Saygılarımla.

    YanıtlaSil