28 Haziran 2012 Perşembe

Dilsiz - Edirne


Edirne’de, süpürgecilerin olduğu bölgede dolaşırken çektiğim bu fotoğrafa “Dilsiz” diyorum çünkü aramızda tek kelime geçmedi. Orta format Rolleiflex’le usulca yaklaştım, göz temasıyla onayını aldım ve birkaç kez deklanşöre bastım.

Meraklısı için bazı teknik detaylar:
Birkaç hafta önce Cumhuriyet Fırını fotografında gösterdiğim siyah çerçeveyi nasıl yaptığımı anlatayım. Yalnız, böyle “süs”leri çok idareli kullanmak gerektiğini düşünüyorum. Tek fotoğrafta neyse de, bir fotograf setinde iğreti durabiliyor.

Marjör olarak 4 kolu da hareketli olan bir model kullanıyorum (Dunco). Bu marjörle beraber aşağıdaki gibi mıknatıslı mini elastik cetveller de gelmişti.


Önce fotografı istediğim kadrajda basıyorum. Bu sırada marjörün dört hareketli kolunun pozisyonunu bu mıknatıslı cetveller ile işaretliyorum. Örneğin aşağıdaki gibi 3cm noktasıyla fotoğrafın kenarlarını çakıştırıyorum.

Bu fotograf tabii ki temsili. Bütün işlemler karanlıkoda ışığı
altında yapılıyor ve haliyle banyoya kadar kartta bir
görüntü olmayacak.
Fotografı bastıktan sonra mıknatıslı cetvelleri referans alarak marjörün hareketli kollarını istediğim miktarda açıyorum, örneğin 7mm.


Negatifi agrandizörden çıkartıyorum (varsa ikinci bir agrandizör de kullanılabilir), agrandizör kafasını marjörde açılan daha geniş alanı kapsayabilecek şekilde biraz yükseltiyorum. Sonra da çelik bir cetvel (kenarları düzgün karton da olabilir) ve marjör kolu arasında istediğim çizgi kalınlığı kadar bir aralık bırakıyorum (belirgin olması için aşağıdaki fotografta aralığı bilerek kalın tuttum) - elbette fotografın kendisini de bir kartonla kapatmak gerek – objektif diyaframını açıyorum ve cetvel ile marjör kolu arasındaki dar aralığı 2-3 saniye kadar agrandizörün ışığı  ile pozluyorum.


Bunu dört kenar için de yaptığım zaman aşağıdaki gibi bir sonuç ortaya çıkıyor:

30x40cm fiber tabanlı karta baskı


2 yorum: